Kesäpäivä Piippolan Vaarin maisemissa 2004

Juuso ja Reeta Takkisen jälkeläiset kutsuivat sukulaisia kesäretkelle Piippolan Vaarin maisemiin lauantaina 24.7.2004. Puolen päivän aikaan kokoontui seurakuntatalolle, Piippolan entisen pappilan suojiin Takkisen suvun jäsentä tulokahville. Erkki ja Saimi Takkinen saivat ”Piippolan vaarin ja muorin” roolissa toivottaa tulijat tervetulleiksi. Samalla Erkki kertoi Juuson toiminnasta Piippolan seurakunnassa. Seppälän lapset esittivät hauskan tervetulotoivotuksen laulun ja leikin muodossa.

Seurakuntatalolta siirryttiin Piippolan hautausmaalle, jossa laskettiin kukkatervehdys Juuson ja Reetan haudalle. Hautausmaa tehdyn kierroksen aikana muistettiin myös kukkasilla Piippolaan haudattuja sisaruksia Liisaa, Kallea ja Uunoa sekä muualle haudattuja sisaruksia.

Sitten siirryttiin ihan konkreettisesti Piippolan Vaarin jalan jäljille elikkä Manninmaan maisemiin. Siellä vilja-aitan portailla vieraille kertottiin Manninmaan historiasta. Kävijöiden joukossa oli sellaisia suvun jäseniä, jotka olivat käynee Manninmaassa joskus sota aikana ja he kaivelivat muistikuviaan niiltä ajoilta. Mistä kuja meni pihaan? Millaisia rakennuksia silloin oli? Miten ne välimatkat tuntuivat nyt lyhyemmiltä kuin silloin lapsena? Tässäkö on kenttä missä pelattiin palloa?!

Mutta oli aika siirtyä eteenpäin. Auton keulat kohti Leskelää. Kairanmaa talon pihalla kerrottiin tulijoille talon historiaa ja saatiin ihailla taiteilija Junnon veistosta Pentti Haanpään teoksesta ”Isännät ja isäntien varjot”. Sisällä Erkki Takkinen kertoi vielä lisää Juuson toimista eri yhdistysten luottamustehtävissä. Katseltiin vanhoja valokuvia ja muisteltiin menneitä, pidettiin arpajaiset ja nälkähän siinä jo lopulta tuli kaiken rupattelun, katselemisen ja kuuntelemisen kanssa. Vatsat täyttyivät ja nälkä kaikkosi joukon lusikoidessa suuhunsa pitäjän perinneruokaa, palvilihakeittoa ja jälkiruuaksi kesän mansikoista tehtyä kiisseliä kermavaahdon kera.

Lauantaipäivän päätteeksi kokoonnuttiin kesäillan konserttiin Piippolan kirkkoon. Ohjelmasta ja musiikista vastasivat Essi ja Karen Takkinen ja Arja Takkinen ilahdutti sukua ja kyläläisiä kauniilla laulullaan. Kaunis kesäinen lauantaipäivä kokosi Piippolan Vaarin jalan jäljille ja Suomen keskipisteeseen noin 50 suvun jäsentä eri puolilta Suomea. Mukana oli sukua tietenkin Piippolasta ja Oulun seudulta mutta oli myös Pyhä- ja Haapajärveltä, Lappeenrannasta, Tampereelta ja Helsingistä asti.